Luontomatkailua Leivonmäellä

Elämää maatilalla

Maatila perinteikkäässä metsämaisemassa

Vanhan Vartiamäen tila sijaitsee Joutsan Pappisen kylän rajalla entisen Leivonmäen kunnan puolella Vartiamäessä, pikkuisen kylän toisena ympärivuotisena asumuksena. Tämä kahden savun kylä, Vartiamäki, on hiljainen ja rauhallinen talvella, mutta kesäasukkaitten myötä elo virkistyy.

Koti keskellä korpea, kansallispuiston kupeessa

Vanha Vartiamäki on ollut kotimme vuodesta 1994 ja täällä olemme kasvattaneet kahdeksaa omaa ja yhtä sijoitettua lasta. Vartiamäestä on kotoisin emännän äidin suku. 1800-luvun alussa saapui Sysmän saloilta tänne luonnonkauniisiin maisemiin Heikki Koivisto, joka asettui Vartiamäki-nimiselle tilalle. Koska samannimisiä tiloja oli kaksi, muuttui Vartiamäki 2 uuden isännän myötä Koivistoksi. Kuvassa Koiviston tila ilmakuvassa v.1961. Tilan nykyinen tiilinen päärakennus on entisen hirsitalon paikalla.

Vanhan Vartiamäen tila on muodostettu vuonna 1994 osasta Koiviston tilakokonaisuutta, jonka isäntänä on edelleen Vanhan Vartiamäen emännän eno, Vesa Koivisto. Halusimme kunnioittaa perinteitä ottamalla ”uudistilallemme” nimeksi Vanha Vartiamäki. Talomme sijaitsee Koiviston päärakennuksen takana sijaitsevan pellon rinteessä.

Turvetta, vasikoita, vuokramökkejä

Vanhan Vartiamäen tilalla tuotetaan turvetta, kasvatetaan karjaa, vuokrataan vuokramökkejä ja eletään ekologisesti ja luonnonmukaisesti stressitöntä maalaiselämää.

Turpeesta toimeentulo

Taloudellisesti tärkein tuotantosuunta on polttoturpeennosto omalta suolta. Tästä toiminnasta vastaa tilan isäntä. Pystymme myös työllistämään yhden ulkopuolisen työntekijän isoksi osaksi vuotta. Turvetuotanto on luvanvaraista toimintaa ja lupaehtoja on vesiensuojelun nimissä tiukennettu huomattavasti viime vuosina. Harjunsuon turvetuotantoalueelle on laadittu vesiensuojeluohjelma, jonka johdosta tuotantoalueella on tehty mittavia suojelutoimia. Vesiensuojeluun ja tarkkailuun on käytetty paljon aikaa ja rahaa, jotta turpeennostosta olisi mahdollisimman vähän haittaa vesistöille. Luonnonsuojelu on meille tärkeää. Haluamme olla tarjoamassa kotimaista vaihtoehtoa energiantuotantoon. Kaikessa toiminnassa pyrimme ottamaan huomioon luontoarvot ja toimimaan mahdollismman vähän luontoa rasittaen.

Emolehmät elämäntavan vuoksi

Peltoviljelyn osalta olemme luomutila. Tämä tarkoittaa sitä, että tilallamme ei käytetä lainkaan kemiallisia lannoitteita eikä kasvinsuojeluaineita. Koko peltoalalla tuotetaan nurmirehua tilan emolehmäkarjalle. Vanhan kivinavetan suojissa ammuu talvella 17 emolehmää vasikoineen ja mahtava sonni. Koko kesän lehmälauma vasikoineen kirmaa lähilaitumilla sonni seuranaan. Syksyn tullen vankoiksi kasvaneet vasikat vierotetaan emoista ja myydään muille tiloille. Tuotamme siis liharotuisia vasikoita välitykseen. Rotuina on Simmental, Charolais, Aberdeen Angus, Hereford ja Limousin. Emot ovat pääasiassa risteytyksiä, mutta lehmien astutukseen käytämme puhdasrotuisia siitossonneja. Toukokuussa 2013 palvelukseen astui Charolais-sonni Ranta-Keurulan Austraalia eli Aussi, jonka nimi saattaa vääntyä kotoisasti Jussiksi. Jussi-poika on vielä nuori tilallemme tullessaan, mutta kasvaa kyllä ”miehen mittoihin” ennen ensimmäisten kesätöiden alkua. Siitossonneilla on aina useamman vuoden kesätyöpesti ja talvet sonni viettää siististi sisätiloissa täysihoidossa.

Vuokramökeistä vaihtelua

Vanhan Vartiamäen tilalla on kaksi vaihtoehtoa, kun haluat kurkistaa kansallispuistoon, tutustua toimivaan maatilaan, kokea hiljaisuutta ja rauhaa, saada erilaisia elämyksiä luonnosta ja maaseudusta. Haluamme tarjota myös muille mahdollisuuden nauttia luonnosta, maaseudusta, lähiruoasta ja aidoista asioista. Mökkien vuokraaminen mahdollistaa myös yhteyden samanhenkisten ihmisten kesken. Sinä, joka kierrätät, kierrät kirpputoreja, tuunaat, teet itse, suosit lähiruokaa, rakastat rauhaa ja hiljaisuutta, arvostat ekologisuutta, vanhaa aikaa ja perinteitä; sinulle, jolle luonnossa liikkuminen ja luonnonsuojelu ovat tärkeää: sinua varten ovat vuokramökkimme. Tähtitalvikki on kodikas, lämmöllä sinua varten emännän suunnittelema ja sisustama ja alusta loppuun isännän itse rakentama toiveiden täyttymys. Sinne mahtuu viettämään aikaa luonnonrauhassa isompikin porukka, lapsiperhe tai useampi sukupolvi yhdessä. Haukiranta on reippaitten retkeilijöiden, luontoihmisten, perinteisestä kesämökkeilystä haaveilevien ja ennen kaikkea koiraihmisten unelmakohde.

Luonto, lapset, lähiruoka, lemmikit

Olemme etuoikeutettuja saadessamme elää ja asua keskellä kauneinta Suomea. Lapsillamme on turvallinen ja hyvä kasvuympäristö. Talon vahtina haukahtelee suomenlapinkoira Uskomaton Onni ja lasten ilona laitumella hirnuu shetlanninponi Pippuri ja suomenhevostammat Kaisla ja Hilla. Lähiruoka, itse leivottu ruisleipä ja muut leivonnaiset kuuluvat itsestäänselvyytenä elämäntyyliimme. Haluamme tarjota mahdollisuuden myös muille lapsiperheille kokea hetki samoja elämyksiä. Siksi Tähtitalvikilla on ajateltu erityisesti pieniä lapsia ja Haukirantaan on mahdollisuus ottaa lemmikit mukaan. Kaikille asiakkaille on tervetuliaisiksi lämmöllä leivottu aito rukiinen leipä.

Tervetuloa Vanhan Vartiamäen tilalle!

Terveisin Marianne ja Matti Kosonen
p. 040 708 4441